Koken met bier 01

Koken met bier en streekproducten

Koken met bier 01

Ik was enthousiast geworden na onze kookworkshop in Arnhem. Samen met de Vrienden van het goede leven hebben we een groot aantal tapas gerechten klaar gemaakt. Dit was super gezellig en we gingen opvallend geconcentreerd aan de slag om het eten zo smakelijk mogelijk te maken. Een top avond dus.

Het leek me leuk om zo rond de zomer met de hele groep weer af te spreken om nogmaals een kookworkshop te doen. Het thema bier moest een groot aantal toch wel overtuigen! De eerste mail werd eind juni verstuurd. Door drukte van ons allemaal en ook een volgeboekte organisatie is het uiteindelijk pas eind november geworden.

Koken met bier 02

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zo ver. Met tien manmet de trein richting station Amersfoort en dan met de taxi door naar Kookstudio de Riet in Leusden. Rond half vijf arriveren we nog net voor het donker op de plaats van bestemming. De kookstudio waar ook een biologische boerderij naast staat, ligt heel landelijk.

Koken met bier 03

We worden ontvangen door Henk, Betty en Hanke. Henk is de eigenaar van Bierevents en tevens de biersommelier van de avond. Betty helpt hem hierbij en zorgt dat alles wordt vastgelegd op de foto. Hanke gaat ons begeleiden in de keuken. We beginnen de avond met uitleg van Henk. Details over bier en pils worden onder meer besproken. Henk vertelt over zijn passie en natuurlijk hoe de avond er uit gaat zien. Dit alles onder het genot van smakelijke stukjes worst en rookkaas. Het eerste bier dat hierbij geserveerd wordt heet “Geboren en Getogen”. Dit is een rookbier van brouwerij de Molen in Bodegraven. Als onze vragen zijn beantwoord wordt onze steun en toeverlaat in de keuken erbij geroepen. Hanke legt uit wat we gaan doen en wat we gaan koken. Per gerecht volgt een korte uitleg en Hanke doet alles een keer voor. Er ligt als begeleiding ook nog een recept overal dus daar kunnen we ook nog op terug vallen. We gaan als voorgerecht verschillende kleine gerechten maken. Een soort tapas dus. Stukjes feta met tomaat, gevulde eitjes, gevuld rolletje vleeswaar met roomkaas en fleurons. Voor deze eerste gang zijn Sander, Jochem en ik verantwoordelijk. Het hoofdgerecht bestaat uit verschillende soorten groenten, aardappeltjes met kruiden en kalfsoesters. Voor deze belangrijke gang voelen Adse, Dennis, Robbie, Tim en Michel zich geroepen. Het toetje wordt door Ronald en Gert gemaakt. Slagroom, gesmolten chocolade en een speciaal bier vormen de basis voor een verrukkelijke mousse.

Koken met bier 04 

Nadat we de handen gewassen hebben gaan we aan de slag. Tijdens het koken lessen we de dorst met Praotnat 2012. Een heerlijk bier van Epe Bier Collectief wat goed samen gaat met onze concentratie. We zijn allemaal ongeveer tegelijk klaar. De aardappels uit de oven en de fleurons duren wat langer maar gelukkig hebben we alle tijd.

Koken met bier 07

Het voorgerecht wordt geserveerd met Duuster Wit wederom van Epe Bier Collectief. Veel van ons zijn wel gewend om bijvoorbeeld een wijn arrangement te bestellen maar nog nooit aten we met verschillende bieren die speciaal geselecteerd worden per gerecht. Dit is een leuke nieuwe gewaarwording.

Koken met bier 09

Koken met bier 06

Koken met bier 08

Als tussengerecht krijgen we een kaasje dat gerijpt is in Duits & Lauret Dubbelbock. Dit bier wordt daar ook bij gedronken. Het is scherp van smaak. Ook rokerig.
Dan is het tijd voor het hoofdgerecht. De mannen gaan de keuken in om de borden op te maken. Het lijkt net een echt restaurant! Bij het hoofdgerecht worden twee bieren geserveerd. Gulpener Herfstbock en Chimay wit. Er liggen verschillende smaken qua eten op ons bord dus dit zie je dan ook terug bij het bier.
Het speciaal bier dat in het dessert is verwerkt heet “Rochefort 10”. Een heerlijk geheel is dit geworden met de slagroom en chocolade. Het bier dat bij dit gerecht hoort draagt de naam “Mooi & Meedogenloos” van dezelfde brouwerij als het bier dat we bij ontvangst kregen.
Bij de koffie krijgen we zeer exclusief bier. Dit bier wordt niet in Europa geimporteerd. Surly Darkness Imperial Russian Stout 2011 is een complex bier vertelt Henk ons. Complex omdat het qua smaak alle kanten op gaat. Heel bijzonder om eens zo’n bier te mogen proeven.

Koken met bier 05

Rond half tien is het afgelopen helaas. We bedanken Henk, Betty en Hanke voor alles en nemen afscheid. Wat een super leuke avond. Helemaal geslaagd.

Nadat we met de taxi en trein weer terug in Hilversum zijn gebracht pakken we nog wat “gewone” biertjes in Cartouche.

Mannen, bedankt voor de mooie avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *